Aanmelden nieuwsbrief

Spiritueel ontwaken

door Grietje Beekelaar

Een oude Cherokee leerde zijn kleinkinderen over het leven. Hij zei tegen hen:
"Er is een gevecht aan de hand in mij. Het is een verschrikkelijk gevecht en het is tussen twee wolven.
Een wolf staat voor angst, woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden,
schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.
De andere staat voor vreugde, vrede, liefde, hoop, delen, sereniteit, nederigheid, vriendelijkheid,
welwillendheid, vriendschap, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.
Hetzelfde gevecht, dat aan de hand is in je, is in elke andere persoon, ook. "
De kinderen vonden het al binnen een minuut, een kind vroeg dan ook aan zijn grootvader:
"Welke wolf zal winnen?"
De oude Cherokee antwoordde eenvoudig:
"Diegene die ik zal voeden."
Bron: Sjamanisme


Spiritueel ontwaken betekent zoveel als het openen van het bewustzijn. Bewustzijn ontwikkelen en trainen was vroeger iets waar een kleine groep mensen zich mee bezig hield. Er leefde een gezonde nieuwsgierigheid in mensen naar de oorsprong van het leven, wat de zin van het leven was en hoe zin te geven aan het leven. Het is een natuurlijke behoefte, die in alle mensen leeft en zich uit in diverse vormen en gradaties. De ene mens ervaart een sterkere behoefte om te zoeken dan de ander. In de tijd waarin we leven is de groep mensen, die zoekende is en hun bewustzijn willen ontwikkelen en trainen, de laatste jaren enorm toegenomen. Een veel voorkomende reden om te gaan zoeken naar de zin van alles, is het ondervinden van obstakels in het leven. Soms zijn het traumatische ervaringen, het ondervinden van veel pech, ziek zijn, het zich anders voelen dan de omgeving, zich een buitenbeentje voelen, de reden dat mensen gaan zoeken. Hieruit kun je concluderen, dat veel zoeken ontstaan is vanuit lijden. Verschillende stromingen, waaronder het Boeddhisme, hebben hier veel over geschreven. De mens had, alvorens spiritueel te ontwaken, een lijdensweg nodig. Misschien een vreemde constatering, echter als we om ons heen kijken is het nog steeds herkenbaar. Of het zo blijft weet ik niet, mijn indruk is van niet. Mogelijk groeien we naar een bewustzijn wat maakt dat we tot de ontdekking komen dat we niet perse hoeven te lijden om spiritueel te ontwaken.

Het adagium: Ken u Zelve en u zult het Universum en de Goden kennen, van Thales van Milete, later overgenomen door Socrates, heeft zijn waarde door de tijd heen bewezen en behouden. Het is één van de belangrijkste en tegelijk moeilijkste en meest uitdagende opgaven waar we als mens mee te maken krijgen als we onze zoektocht beginnen. We beginnen te zoeken met de nieuwsgierigheid van een kind en doorlopen als het ware de scholen en de klassen, die nodig zijn om ons bewustzijn te ontwikkelen en te trainen. Er zijn veel en veel verschillende scholen, uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel, namelijk spiritueel ontwaken. Welke weg we kiezen is aan ons, we kiezen voor onze eigen ervaringen en wat we met onze opgedane ervaringen doen.

Spiritualiteit ontwikkelen betekent bewustzijn ontwikkelen en trainen van de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt in het leven van alledag. Het is bewust worden van een proces van een wereld, die we zelf gecreëerd hebben en steeds opnieuw creëren. Het is het leren waarnemen van en luisteren naar de energie die op je afkomt en die van jezelf uitgaat en wat deze energie met jezelf als wel met je omgeving doet. Spiritueel leven is  leven met de kosmische wetten en zien dat alles energie is.


Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet
met elkaar in harmonie zijn.
Mahatma Gandhi

Als je geïnteresseerd bent geraakt na het lezen van deze tekst en je behoefte hebt aan meer informatie, of je aan zou willen melden voor een cursus, voel je dan uitgenodigd om contact met mij op te nemen. We kijken dan samen waar jouw behoefte ligt en wat de mogelijkheden zijn om jouw spirituele reis te beginnen of te vervolgen.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op