Aanmelden nieuwsbrief

Bewustzijnsontwikkeling

door Grietje Beekelaar

Bewustzijn ontwikkelen, hoe doe je dat?

Zo ik eerder aangaf onder het kopje spiritueel ontwaken, zijn er veel en ook veel verschillende scholen die tot doel hebben om spiritueel te ontwaken. Het zelfde geldt voor bewustzijnsontwikkeling. Bewustzijnsontwikkeling gaat gepaard met  bewustzijnstraining. Het vraagt enige vaardigheid alvorens je, dat wat je ontdekt hebt, kunt neerzetten in jouw leven van alle dag. De uitspraak, oefening baart kunst, geldt ook voor deze vaardigheden.  Bewustzijnsontwikkeling is een weg die leidt naar spiritueel ontwaken en maakt daarbij gebruik van verschillende invalshoeken. Als je je er een beetje in verdiept dan zie je veel overeenkomsten in de wijze waarop er gewerkt wordt en zijn de verschillen niet zo groot. Zelf ervaar ik het als prettig, dat er naast de kwaliteiten, kennis en vaardigheden van degene die een groep begeleidt,  er een click is tussen de deelnemers en degene die een groep begeleidt,  hoe iets begeleidt wordt en via welke invalshoek er gewerkt wordt.

In de wijze waarop ik werk maak ik gebruik van de vijf bewustzijnsniveaus: Fysiek, emotioneel, mentaal energetisch en spiritueel bewustzijn.
 

  • Fysiek: Er wordt aandacht gegeven aan het luisteren naar de signalen, die je lichaam je geeft en wat de signalen je willen vertellen.
  • Emotioneel: Er wordt gewerkt tijdens de cursus om inzicht te verkrijgen in je eigen emoties. Elke emotie heeft een eigen verhaal, waardevol is het om te ontdekken welk verhaal jouw emotie je wil vertellen. Werkt de emotie belemmerend of juist stimulerend. Achter elke emotie zit een kwaliteit en dus een kracht.
  • Mentaal: Je gaat onderzoeken welke vaste overtuigingen je ondersteunen of juist belemmeren. We gaan op ontdekkingsreis om patronen en overtuigingen te ontdekken en te herkennen. Belangrijk is het accepteren hiervan. Dit geeft je de mogelijkheid om te onderzoeken of je ze wilt bijsturen zodat ze in je voordeel kunnen werken of dat je besluit het te laten voor wat het is. Belangrijk is steeds, dat jij je bewust wordt dat je een keuze hebt, ook al lijkt het soms van niet.
  • Energetisch: “Energie volgt aandacht”. Het komt er op neer dat waar je aandacht zit daar zit je energie. Waar wil je energie aan geven en waaraan niet. Waardoor voel jij je opgeladen vol energie en wordt je inspiratie gevoed? Wat zijn de momenten, dat je het gevoel hebt, dat je energie wegloopt, wat tot gevolg heeft dat jij je leeg, uitgeblust en moe voelt en je inspiratie uitdooft als een kaars. Zelfkennis is een belangrijk onderdeel om je bewust te worden waar je aandacht, dus je energie, zich bevindt.
  • Spiritueel: Spiritueel bewustzijn zetelt in de ziel. Hier komen ondermeer vragen over zingeving, en jouw missie hier op aarde. Levensvragen als wat is de zin van het leven en van mijn leven. Ontdekken waar mijn passie ligt. Leren leven met de kosmische wetten en zien dat alles energie is. Het accepteren en integreren van al het leven en zijn bewustzijnsvormen. Kortom leven in harmonie met al wat Is.

 

Hoe wordt er gewerkt


Er wordt ondermeer gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen, concentratie, focussen, meditatie, visualisatie en luisteroefeningen. Daarnaast zijn ook humor en relativeringsvermogen een belangrijk onderdeel van het geheel. Er wordt gewerkt volgens de visie van mindfulness en vipassana, dat wil zeggen vanuit accepteren van dat wat is en leven in het hier en nu. Vipassana betekent zoveel als het zien van alles zo het werkelijk is in zijn ware natuur. Vipassana is niet alleen een weg van ontdekken en nieuwsgierig zijn, maar gaat uit van de gedachte je leven te transformeren naar een beter leven. Spiritualiteit krijgt pas zijn echte waarde als het geleefd kan worden in het leven van alle dag. Daarvoor moet de verbinding ontstaan tussen intuïtie, inspiratie en manifestatie. Als deze verbinding niet ontstaat blijft spiritualiteit zweverig en leidt tot niets, blijft intuïtie iets wat zich niet kan ontplooien en manifestatie een ver van mijn bed show. Verbinding is de sleutel tot manifestatie waarbij spiritueel wakker zijn een plek kan krijgen in het leven van alle dag. Bewust Zijn.

Voor wie is deze cursus

Voor ieder die zich verder wil ontwikkelen op het gebied van Persoonlijke Groei, Bewustwording en Zelfverwerkelijking. Het herkennen en leren omgaan met hoogsensitiviteit/hooggevoeligheid, zowel privé als op de werkvloer. Voor ieder die het leuk vindt om met gelijkgestemde reisgenoten de reis van spiritueel ontwaken te ondernemen.

Wie ben jij werkelijk?
Ben je een beeld dat in je hoofd verschijnt?
Ben je een gevoel dat zich in je lichaam voordoet?
Ben je datgene wat een ander over je heeft gezegd,
(of juist het rebelse tegendeel daarvan)?
Het zijn allemaal omschrijvingen die komen en gaan.
De waarheid over jou komt en gaat niet.
Die is er al voor je geboorte,
je hele leven lang en na je dood.
Gangaji

Als je geïnteresseerd bent geraakt na het lezen van deze tekst en je behoefte hebt aan meer informatie, of je aan zou willen melden voor een cursus, voel je dan uitgenodigd om contact met mij op te nemen. We kijken dan samen waar jouw behoefte ligt en wat de mogelijkheden zijn om jouw spirituele reis te beginnen of te vervolgen.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op