Aanmelden nieuwsbrief

Het Presence Proces

door Grietje Beekelaar

Het Presence Proces: Aanwezig zijn in het Hier en Nu is ontstaan uit het diepe besef dat  we leven vanuit het verleden en daarmee ons heden en vervolgens onze toekomst kleuren. We leven in een vicieuze cirkel. Onze emotionele pijn geven wij door aan onze kinderen, net als onze ouders hun emotionele pijnen hebben doorgegeven aan ons en hun ouders aan onze ouders. We kleuren daarmee ons heden en onze toekomst. We “denken” (mentaal) dat we het anders doen door ons leven net iets anders in te kleden. We geven ons leven een andere vorm of kleur, echter de essentie blijft, dat we  nog steeds leven vanuit ons verleden, denken dat we vernieuwing aanbrengen in de wijze waarop we onze werkelijkheid creëren en dat we echt en authentiek zijn.

 

Op wat voor basis neem je bijvoorbeeld je besluiten, handel je, reageer je op situaties die zich voordoen?  Doe je dat op basis van wat je meegekregen hebt van jouw ouders, opvoeders, leerkrachten, je omgeving? Hoe denk je, wie moet je tevreden stemmen, van wie heb je erkenning nodig? Wat zijn je overtuigingen, waar zijn ze op gebaseerd? Allemaal vragen die je kunnen doen beseffen dat je niet in het Hier en Nu leeft.

 

Hoe kun je zo totaal mogelijk in het Hier en Nu Leven,  Aanwezig zijn. Michael Brown stelt dat beladen emotionele inprentingen of trauma’s,  die we in onze jeugd, met name de eerste zeven jaar opdoen, ons er van weerhouden te zijn wie we ten diepste zijn. We zijn niet het lichaam, het denken of het voelen, wel Eeuwigdurende Aanwezigheid. Om dit te ervaren moeten we in het Huidige Moment Aanwezig zijn, dat wil zeggen je volkomen gewaar zijn van het moment waarin je je bevindt. De niet geïntegreerde, emotionele inprentingen zorgen ervoor, dat Aanwezig zijn onmogelijk is en in plaats daarvan dwalen we in een denkmodus rond, waarin we piekeren over het verleden en de toekomst.

 

Het boek van Michael Brown met als titel Het Presence Proces, is de leidraad tijdens deze cursus. Zijn motto, het gaat er niet om je goed te voelen, wel om goed te worden in voelen, kan een nadenkertje zijn, die als je er bij stilstaat je een waardevol inzicht geeft.

 

Het Presence Proces is geen proces wat je zomaar even doet. Het is het aangaan van een commitment met jezelf en daarvoor gaan. Persoonlijk heb ik nog niet eerder een methode of benadering  ontdekt, die zo inspirerend en krachtig is, die zo duidelijk, helder en effectief weergeeft hoe te Zijn in het Hier en Nu. In zijn methodes is hij heel goed te volgen en te begrijpen, wat er toe leid Aanwezig zijn werkelijk te ervaren.  Zijn wijze van schrijven is toegankelijk, hij maakt gebruik van de kracht van de herhaling.

 

Zijn methode gaat volgens het integreren, waarbij het fysieke, mentale en emotionele aspect wordt aangepakt. Emotionele ladingen worden als oorzakelijk gezien, kortom, als de zaken op emotioneel niveau worden aangepakt, volgen de mentale en fysieke consequenties als vanzelf.

 

Als jij het gevoel hebt dat deze cursus belangrijk voor jou kan zijn, voel je dan welkom om contact met mij op te nemen voor meer informatie. Van te voren het boek lezen is een aanrader. Je hoeft niet het hele boek te lezen voordat je aan de cursus begint. De eerste 154 pagina’s zijn wel belangrijk ze geven je, omdat de woorden en de zinnen uiterst zorgvuldig zijn gekozen, stap voor stap een helder beeld en gevoel van hoe het Presence Proces werkt. Daarna beginnen de oefeningen en voor dit deel kan het een ondersteuning zijn om het proces aan te gaan samen met anderen, waarbij ieder zijn/haar eigen proces aangaat. Tijdens de avonden beginnen we met  geleide meditaties. We gaan in op de aangeboden oefeningen voor de komende week,  op vragen die er zijn en wisselen ervaringen uit.

 

Het Presence Proces kan ook individueel gevolgt worden. We spreken dan samen het traject af en gaan het commitment aan voor een tijd van tien weken, zo het Presence Proces aangeeft. Welke keuze je maakt, maakt geen verschil voor het proces wat je aangaat.  Je maakt een commitment met jezelf omdat je het jezelf gunt om te leven in het Hier en Nu en kiest voor deze ervaring. Leven in het Hier en Nu betekent dat jij de regie over ervaringen, die nu nog je leven kleuren met de kleuren vanuit het verleden, terug neemt. Een gevolg van het terug nemen van jouw regie, is dat jij je leven terugneemt en kleurt met nieuwe ervaringen, jij hebt de regie.

 

Het Presence Proces kan alleen gedaan worden, in principe heb je geen coach of groep nodig. Echter als de mentale stem, de stem die je ervan weerhoudt om door te zetten, te krachtig blijkt te zijn, dan is het een klus om het proces af te maken. Het zou echt spijtig zijn als je een proces als dit aangaat en je maakt het niet af.  Een ander aspect is, dat het aangaan van dit proces samen, middels individuele begeleiding of met een groep, stimulerend werkt. In beide gevallen is, mits je het afmaakt, het eindresultaat hoe dan ook verbluffend en verrassend.

 

Voor aanmelding kun je telefonisch of via email contact met mij opnemen.

 

Als je nog niet eerder met mij gewerkt hebt nodig ik je uit voor een kennismakingsgesprek. Ik ervaar het als prettig en tevens belangrijk, om voordat we samen een traject en een commitment aangaan, kennis met elkaar te maken.

 

De investering in jezelf voor deze cursus is € 300,00. Het zijn tien achtereen volgende wekelijkse avonden, die beginnen om half acht en eindigen om half tien.

Over Grietje Beekelaar

Spreekt deze tekst je aan, herken je jezelf in de tekst en heb je het gevoel dat wij samen kunnen werken voel je dan uitgenodigd om contact op te nemen. Mijn uitgangspunt is altijd dat de antwoorden die, we zoeken op onze vragen, in ieder van ons, dus ook in jou, besloten liggen. Mijn werk bestaat eruit je met je eigen antwoorden in contact te brengen, niet om oplossingen aan te dragen. Ik loop graag een poosje met je mee, om samen met jou de antwoorden te vinden op vragen en kwesties die belangrijk zijn voor jou en je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op