Aanmelden nieuwsbrief

Spiritualiteit

door Grietje Beekelaar
Op de vraag wat bedoeld wordt met spiritualiteit, doen veel uiteenlopende gedachten en filosofieën de ronde . Echter een werkelijke definitie van wat spiritualiteit betekent is niet zomaar aan te geven. Spiritualiteit heeft voor ieder een persoonlijke betekenis. In de breedste zin heeft het te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Er is een tijd geweest, dat spiritualiteit, voornamelijk geassocieerd werd met religie of bovennatuurlijke krachten, echter de nadruk ligt op de persoonlijke ervaringen. Voor mij persoonlijk heeft spiritualiteit te maken met het gebied wat zich bezig houdt met het pure bewustzijn. De relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt. Een bewustwordingsproces wat leidt tot het besef, dat de wereld zo we die ervaren, we zelf gecreëerd hebben en steeds opnieuw creëren. Wat betekent dit in het leven van alle dag? Als we ons Zelf niet kunnen vinden in de wereld die we gecreëerd hebben, dan is het aan ons om daar verandering in aan te brengen. De uitspraak van Mahatma Gandhi, “Be the change you wish to see in the World”, is voor mij nog altijd een waardevolle  uitspraak. Kortom leef de verandering die jij wilt zien in de wereld. Het is voor velen van ons een proces wat gepaard gaat met vallen en opstaan. De uitdaging is om steeds opnieuw op te staan en de weg te volgen waarvoor je gekozen hebt. Soms is het nodig om je zelf een poosje terug te trekken, uithuilen en opnieuw beginnen. Het kan zijn, dat je tijd nodig hebt om alles wat je hebt ervaren te laten bezinken, uit te zoeken wat belangrijk voor je is en loslaten wat zijn tijd heeft gehad. Vervolgens ga je leven met je nieuwe inzichten en ontdekt wat dit je brengt. En opnieuw dient zich een nieuwe uitdaging aan, die je soms het gevoel kan geven terug te zijn bij af. De innerlijke drijfveer maakt dat je doorgaat en dan ineens out of the blue, besef je dat wat je voorheen als moeizaam, zwaar en als tegenslagen ervoer, niet meer zo ervaren wordt. Je leeft je leven steeds meer vanuit een lichtheid. Iets in jou is veranderd wat maakt dat je de buitenwereld anders ervaart. Deze ervaring zorgt ervoor dat jij anders in de wereld staat en daar reageert je omgeving op. Zo veranderen we gezamenlijk de wereld in en om ons heen. Dat wordt bedoelt met de uitspraak:  Verander de wereld, begin bij jezelf. Wees de verandering in de wereld die jij wilt zien, dat is voor mij spiritualiteit.

Wijsheid zegt me dat ik Niets ben.
Liefde zegt me dat ik Alles ben.
Tussen die twee stroomt mijn leven.
Nisargadatta Maharaj

 

 

Als je geïnteresseerd bent geraakt na het lezen van deze tekst en je behoefte hebt aan meer informatie, of je aan zou willen melden voor een cursus, voel je dan uitgenodigd om contact met mij op te nemen. We kijken dan samen waar jouw behoefte ligt en wat de mogelijkheden zijn om jouw spirituele reis te beginnen of te vervolgen.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op