Psychosociale problemendoor Grietje Beekelaar
Vrijwel zonder uitzondering heeft ieder van ons vraagstukken en/of moeilijkheden (gehad) waar men hinder van ondervond of vindt. Soms gebeurt het dat de invloed hiervan doorgedrongen is in het dagelijks functioneren. Dit uit zich bijvoorbeeld dat we niet meer kunnen doen wat we zouden willen doen of wat redelijkerwijs verwacht mag worden. De oorsprong hiervan kan zowel in de privé- als werksfeer liggen. Soms spelen factoren mee zoals bijvoorbeeld ziekte, zelf ziek zijn of ziek zijn van een partner, kind of ouder, broer of zus. Vaak heeft het één met het ander te maken en beïnvloedt het elkaar. Psychosociale hulpverlening biedt ondersteuning als stress, gespannenheid, gevoel van stilstand en/of leegte in het leven teveel invloed hebben en psychosomatische en psychosociale klachten tot gevolg hebben. Soms kan een klein levensprobleem zich als een olievlek verspreiden over verschillende facetten van iemands leven. Om het concreet te maken, een aantal voorbeelden uit de praktijk.
Een probleem hoeft echter niet beperkt te zijn tot één gebied. Het kan heel goed zijn dat het zich manifesteert op meerdere vlakken van iemands persoonlijkheid.
Oorzaak en gevolg Psychische en emotionele problemen hebben vaak een reflectie op het fysieke vlak. Wanneer men kijkt naar klachten als buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, vastzittende spieren, verlaagde weerstand, dan blijkt dat de aard van de klachten vaak psychosomatisch is. Let wel, dat is niet altijd het geval. Het is dan ook van elementair belang door een medicus een lichamelijke oorzaak uit te sluiten of juist te isoleren. Vaak voelen mensen opluchting en verlichting, ook lichamelijk, als ze eenmaal hun problemen kunnen uiten bij iemand die luistert, geen oordeel velt en helpt om het probleem te verhelderen. Door het concreet te maken, ontstaan kansen om er iets mee te doen.
Angst is niet iets wat bestreden moet worden. |