Aanmelden nieuwsbrief

Natuurlijk Welzijn

door Grietje Beekelaar

Als mens zijn we ons gaan richten op de buitenkant, dat wat zich buiten ons Zelf afspeelt. We zijn daarmee het contact, de verbinding met ons innerlijk kwijt geraakt en daarmee ons vermogen tot Natuurlijk Welzijn, onze Natuurlijke staat van Zijn. Er zijn allerlei oorzaken en redenen te bedenken, die hieraan ten grondslag liggen. Veel wijzen, sjamanen, boeddhisten, mystici, filosofen, godsdienstwetenschappers, wetenschappers en anderen, hebben hier een visie over. Er is van alles over te vinden in de literatuur en de geschiedenis staat bol van verhalen en ervaringen van mensen, die van alles hebben ontdekt. Er zijn vele wegen te bewandelen om zelf ontdekkingen te doen en onze eigen waarnemingen te vormen. We kunnen ons verdiepen in hun leer en door het volgen van cursussen en trainingen, vormen we vanuit onze eigen waarneming, de gedachte het grote Mysterie te hebben doorgrond, nogmaals wij vormen onze eigen gedachte. Vaak gebeurt het, dat juist wanneer we denken “het” te begrijpen tot overmaat van ramp, wat overigens later een zegen blijkt te zijn, tot de ontdekking komen, dat we eigenlijk niet veel en soms niets weten. Hoe frustrerend kan iets zijn, als we tot deze ontdekking komen laugh. We “dachten” het te weten, we hebben het echter nog niet ervaren, we weten pas iets als we het hebben ervaren, zo is het ook met de ervaring van het niet weten. Als we op dit punt zijn aangekomen en we onze frustratie hebben overwonnen, opent zich een deur die ons andere ervaringen geeft. Het toestaan aan onszelf “het” niet te weten is een werkelijke bevrijding. Het brengt ons terug naar het open kunnen staan en met de ogen van een kind, wat totaal onschuldig is, alles met verwondering te onderzoeken en te ervaren. Gevoel en verstand komen bij elkaar en dit opent de deur naar weer nieuwe ervaringen.

 

We leven in een tijd waarin het denken, het mentale deel van ons, veel ruimte heeft gekregen. Een uitingsvorm hiervan is, dat we door alles wat we doen, voelen, meemaken, ondervinden enz. tot in den treure analyseren. Pas als we “het” begrijpen, denken we (mentaal), dat we de oplossing hebben gevonden en de problemen zijn opgelost. Wat een teleurstelling is het om tot de ontdekking komen, dat dit niet het geval is en we ondervinden, dat onze problemen na verloop van tijd, opnieuw de kop opsteken. Soms lijken de omstandigheden en de uiterlijke vorm anders, maar als we echt kijken dan zien we, dat de inhoud hetzelfde is. De gedachte problemen op te kunnen lossen door te analyseren, geeft niet het effect wat we wensen, namelijk vrij zijn van de gevolgen van traumatische ervaringen.  Door te stoppen op het moment wanneer we begrijpen wat de oorzaak is van onze problemen, laten we het emotionele aspect buiten beschouwing. Juist in het emotionele ligt een sleutel om beladen emoties, emoties die veelal negatieve invloed hebben op ons Natuurlijk Welzijn, te integreren. Integreren betekent de mogelijkheid om de negatieve invloed, die beladen emoties hebben op ons Natuurlijk Welzijn, te transformeren. We transformeren beladen emoties naar krachten in onszelf, die we gebruiken in positieve zin en die werkzaam zijn voor ons Natuurlijk Welzijn. Dit in plaats van dat de effectiviteit van beladen emoties ons gebruikt, wat veelal lijden tot gevolg heeft. Natuurlijk Welzijn is onze Natuurlijke staat van Zijn.

Over Grietje Beekelaar

Spreekt deze tekst je aan, herken je jezelf in de tekst en heb je het gevoel dat wij samen kunnen werken voel je dan uitgenodigd om contact op te nemen. Mijn uitgangspunt is altijd dat de antwoorden die, we zoeken op onze vragen, in ieder van ons, dus ook in jou, besloten liggen. Mijn werk bestaat eruit je met je eigen antwoorden in contact te brengen, niet om oplossingen aan te dragen. Ik loop graag een poosje met je mee, om samen met jou de antwoorden te vinden op vragen en kwesties die belangrijk zijn voor jou en je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op