Aanmelden nieuwsbrief

Hooggevoeligheid en Relaties

door Grietje Beekelaar

Hooggevoeligheid en relaties kan voor problemen zorgen als partijen niet weten dat er sprake is van hooggevoeligheid. Het wel weten ervan kan leiden tot juist een aanvulling op elkaar. Waar de hoogsensitieve persoon,(afgekort hsp) overgevoelig reageert door een overdosis prikkels, kan de ander voor balans zorgen, omgekeerd gelijkend.

Het is menseigen om elkaars tegenpolen aan te trekken. Daar waar we zelf niet zoveel van in huis hebben, of wat nog onbewust is, trekt ons aan in de ander. Dat kan soms voor hilarische, confronterende, maar ook zeker tot elkaars aanvullende relaties zorgen. De hooggevoelige persoon trekt een partner aan,die helemaal niks met hooggevoeligheid heeft en is verbaasd en verbijsterd over diens nuchterheid. Omgekeerd is niet anders, de niet hooggevoelige partner begrijpt niks van de overgevoeligheid. Kortom beide komen in de relatie hun eigen onvermogen tegen. Nu kunnen er verschillende dingen gebeuren. Enkele voorbeelden zijn, de relatie wordt beëindigd, de relatie blijft bestaan, echter beide leven in een vorm van isolement en leven op hun eigen eilandje, of ze vullen elkaar aan. Dit laatste is natuurlijk het meest aangename van de voorbeelden die ik noem. Echter, de praktijk wijst uit dat het niet altijd zo gaat. Het leren herkennen, erkennen wat hooggevoeligheid biedt geeft ruimte aan een waardevolle aanvulling op een fijne relatie Gesprekken en coaching geven een goede ondersteuning.

 

Verdriet heeft zijn eigen schoonheid.
Het heeft een geweldige diepte, het heeft zijn eigen kalmte, vredigheid, zachtheid.
Het is een prachtige ervaring. Probeer het dus niet te vermijden.
Als je het vermijdt, vermijd je de poort naar stilte.
Geniet ervan, ontvang het met open handen, omarm het.
Hoe meer je het verwelkomt, hoe eerder
verdriet zal veranderen in stilte.
Osho

Over Grietje Beekelaar

Spreekt deze tekst je aan, herken je jezelf in de tekst en heb je het gevoel dat wij samen kunnen werken voel je dan uitgenodigd om contact op te nemen. Mijn uitgangspunt is altijd dat de antwoorden die, we zoeken op onze vragen, in ieder van ons, dus ook in jou, besloten liggen. Mijn werk bestaat eruit je met je eigen antwoorden in contact te brengen, niet om oplossingen aan te dragen. Ik loop graag een poosje met je mee, om samen met jou de antwoorden te vinden op vragen en kwesties die belangrijk zijn voor jou en je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op