Aanmelden nieuwsbrief

Omgaan met hooggevoeligheid

door Grietje Beekelaar

Alvorens hooggevoeligheid als een waardevolle karaktereigenschap kan worden ervaren, herhaal ik steeds opnieuw, dat in de eerste plaats het zinnig is om te weten, dat er sprake is van hooggevoeligheid. De hooggevoeligheids test van Alaine Aron kan iets meer duidelijkheid geven hierin. Omdat er gemiddeld bij één op de vijf mensen sprake is van hooggevoeligheid komen we er allemaal mee in aanraking. Het is zinvol om te ontdekken en te erkennen, dat er een verscheidenheid aan karaktereigenschappen bestaat en hoe deze elkaar kunnen aanvullen. Hooggevoeligheid is niet nieuw, wel is het in de tijd gezien, relatief kort geleden, dat het herkend werd en erkenning begon te krijgen. We leven in een tijd waarin veranderingen elkaar in een snel tempo opvolgen. Het ene is net geïntroduceerd of het volgende staat klaar om geïntroduceerd te worden. Het zijn de hoogsensitieve mensen die als eerste reageren op het snelle levenstempo. Zolang alles, het leven, in een redelijk rustig tempo verloopt, weet de hsp-er zich wel te handhaven en valt niet zo snel op. Echter zodra de druk wordt verhoogd en dat is wat we de laatste jaren allemaal hebben ondervonden, wordt de hsp-er als het ware zichtbaar. Is dat goed of fout? Nee, het is onderdeel van het leven wat we leven. Het positieve van het feit,dat hooggevoeligheid zichtbaarder is geworden, is dat de kwaliteiten ervan nu gebruikt kunnen worden. Zo werkt evolutie. En natuurlijk is het belangrijk, dat alvorens de kwaliteiten van de hsp-er geïntegreerd kunnen worden in ons dagelijks leven, we leren hoe er mee om te gaan.  Dan bieden gesprekken en coaching mogelijkheden tot inzicht, hoe hoogsensitiviteit zich tot een waardevolle karaktereigenschap kan ontplooien en in de samenleving zijn plek kan innemen.

 

Hoe krijg ik ‘HET’ te pakken?’
vroeg een leerling aan zenmeester Panchadasi,
waarop deze antwoordde: ‘Probeer het niet te pakken te krijgen.
Dat wat overblijft als je niets meer te pakken probeert te krijgen,
is wat je werkelijk bent.’

Zen verhaaltje

Over Grietje Beekelaar

Spreekt deze tekst je aan, herken je jezelf in de tekst en heb je het gevoel dat wij samen kunnen werken voel je dan uitgenodigd om contact op te nemen. Mijn uitgangspunt is altijd dat de antwoorden die, we zoeken op onze vragen, in ieder van ons, dus ook in jou, besloten liggen. Mijn werk bestaat eruit je met je eigen antwoorden in contact te brengen, niet om oplossingen aan te dragen. Ik loop graag een poosje met je mee, om samen met jou de antwoorden te vinden op vragen en kwesties die belangrijk zijn voor jou en je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op