Aanmelden nieuwsbrief

Emoties en intuïtie

door Grietje Beekelaar

Beperkt overstimulering zich tot negatieve emoties? Het gaat bij overstimulering niet alleen om negatieve emoties, ook positieve emoties worden zeer intens ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een beleving bij het horen van muziek, het zijn in de natuur en de intense beleving bij de geboorte van een baby. Ook deze emoties kunnen hen overspoelen met alle gevolgen van dien.

 

Bij een evenwichtig energiesysteem of met andere woorden als iemand goed in zijn vel zit, zijn er kracht en vitaliteit aanwezig en ook het vermogen intensief te ervaren. Zonder er door overweldigd te raken.
 

Emoties oppakken uit de omgeving

Emoties oppakken en overnemen uit de omgeving is tevens een kenmerk van hoogsensitief zijn. Elaine Aron noemt het oppakken van emoties uit de omgeving “emotioneel leiderschap”. Betekent niet dat de leiding bewust genomen wordt, het is iets wat “gebeurt”. Denk maar aan een situatie, dat kan zowel een prettige als wel een verdrietige situatie zijn, waarin er veel emoties opgeroepen worden maar niemand ze uit. Tot dat de hoog sensitieve in tranen of lachen uit barst, wat maakt dat de weg vrij gemaakt wordt voor de rest. Dit zou je een positieve bijdrage kunnen noemen. Ik noem het ontladen van energie, die leeft in mensen op dat moment en daarin neemt de hoog sensitieve onbewust de leiding door het als eerste te uiten.

 

Een ander voorbeeld van het overnemen van emoties, zonder dat daar bewustzijn op is, zijn de emoties pijn, verdriet, boosheid enz. doch ook prettige emoties uit de omgeving, waarbij de hoog sensitieve veelal meent, dat alles wat gevoeld en ervaren wordt, eigen emoties enz. zijn. Dit kan maken dat de hoog sensitieve zich verward gaat voelen, zichzelf verwijten gaat maken, zich down voelt, stemmingswisselingen en er gevoelens van minderwaardigheid ontstaan. Er is opdat moment echter sprake van een overname van emoties uit de omgeving, die veel gevolgen heeft. Dit wordt ook wel het “dragen van de niet geuite emoties van de omgeving” genoemd. Het oppakken van deze niet geuite emoties is een gevolg van hun zintuiglijke overgevoeligheid, m.a.w. een overgevoelig zenuwstelsel.

 

Elaine Aron spreekt over de 'vier indicatoren' van hoog sensitiviteit.

 

Intuïtie 

Hoogsensitieve personen zijn vaak zeer intuïtief zonder dat ze dit in de gaten hebben. Alvorens intuïtie gebruikt kan worden vraagt dit om het ontwikkelen en trainen van onderscheidingsvermogen. Zolang de ervaringen nog te veel overspoelen is het lastig om emotie van intuïtie te scheiden. Hoe meer balans, hoe meer bewustzijn en verbinding met de intuïtieve vermogens.

Niets kan jou van streek maken
behalve je eigen verbeelding.

Nisargadatta Maharaj

Over Grietje Beekelaar

Spreekt deze tekst je aan, herken je jezelf in de tekst en heb je het gevoel dat wij samen kunnen werken voel je dan uitgenodigd om contact op te nemen. Mijn uitgangspunt is altijd dat de antwoorden die, we zoeken op onze vragen, in ieder van ons, dus ook in jou, besloten liggen. Mijn werk bestaat eruit je met je eigen antwoorden in contact te brengen, niet om oplossingen aan te dragen. Ik loop graag een poosje met je mee, om samen met jou de antwoorden te vinden op vragen en kwesties die belangrijk zijn voor jou en je persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd geraakt na het lezen van dit artikel en/of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op