Aanmelden nieuwsbrief

Midwinter 2015

Deze keer een blogverhaaltje wat aansluit op deze tijd van het jaar.

 

De Herfst equinox, een tijd van inkeer en bezinning, maakt plaats voor de overgang naar de winter. Midwinter, 21 december, Wintersolstitium, Zonnestilstand, de terugkeer van het Licht, wensen voor het komende jaar.

De vier seizoenen van een jaar vormen samen het Zonnewiel, de Kelten noemen het Keltisch kruis en de Sjamaan noemt het Medicijnwiel. Als je dicht bij de Natuur leeft voel je je verbonden met alle vier seizoenen en zal de overgang van het ene naar het andere seizoen niet onopgemerkt aan je voorbijgaan. Voor de natuurvolkeren, die dichtbij de natuur leven, betekent dat de overgangen van de seizoenen gevierd worden, het voorbije seizoen wordt bedankt en het nieuwe verwelkomd. Zo integreren zij de seizoenen in het dagelijkse leven en eren zij de Natuur. De westerse mens is hier in de loop van de tijd steeds verder vanaf komen te staan. We zijn, zo het lijkt, ver van onze werkelijke Natuur afgedwaald en hebben daarvoor in de plaats ‘gekozen’ voor de ervaring wat materie en materialisme wordt genoemd. Het materialisme heeft vele vormen en uit zich ondermeer in een enorme consumptie maatschappij en armoede, een verdeel en heers cultuur, macht en onmacht. Vervuiling in allerlei vormen en gedaantes. Denk bijvoorbeeld aan voeding, water, onze leefomgeving, straling en luchtverontreiniging. En wat te denken van de vervuiling van onze gedachtes veroorzaakt door mind control en sublimatieboodschappen in vele vormen. We hebben kort gezegd, onze Natuurlijke habitat behoorlijk verontreinigd.

 

De mens heeft de illusie over de Natuur te kunnen heersen. Een vreemde gedachte. We maken deel uit van de Natuur. We zijn er onlosmakelijk mee verbonden. Alle componenten waaruit de Natuur bestaat, dragen we in ons. Als we één aspect zouden missen, is er geen leven mogelijk.

 

De planeet Aarde waarop we leven, heeft ons niet nodig om te kunnen voortbestaan, wij daarentegen hebben de Aarde wel nodig voor ons voortbestaan. Heel langzaam begint dit beetje bij beetje door te dringen in het bewustzijn van de mens. Bomen bijvoorbeeld, hebben het zelfde DNA als de mens, ademen zuurstof uit en ademen koolzuur in. Elk onderdeel van de Natuur maakt deel uit van ons, gelijk wij deel uit maken van de Natuur. Samen vormen we de Natuur.

 

Wat een vreemd ras zijn we toch. En toch zijn we ongelofelijk uniek, alleen we realiseren ons dit niet. We zijn de verbinding met onszelf, althans zo het lijkt, kwijt geraakt en zijn zoekende naar iets wat voor onze voeten ligt. Het Licht schijnt in het duister, alleen het duister heeft het niet begrepen. Een eeuwen oude, waardevolle en ware uitspraak.
 
De Winter Solstitium geeft ons de mogelijkheid om naar binnen te keren, de stilte in onszelf te ervaren en in die stilte ons eigen licht te ervaren.
We hebben in deze tijd ook behoefte aan licht en extra energie. Tijdens de Winter Solstitium staat de zon ogenschijnlijk voor een moment stil, het is het omslagpunt van het duister naar het licht. Het is de geboorte van het Licht in de wereld. Vanaf dat moment worden de dager langer en kunnen we stilstaan bij de diepere betekenis, die in deze overgang schuil gaat.
We kunnen in stilte verbinding maken met onze wensen voor het komende jaar en ze op een dieper niveau beleven.  Stilte in beweging, beweging in stilte.

Het thema voor het komende blog is nog open. Het laten ontstaan van een thema, het moment pakken en gebruiken waarop zich iets aandient, is tegelijkertijd een beweging volgen, zonder iets te willen forceren Stilte in beweging, beweging in stilte, geld ook voor het schrijven van van mijn blogverhaaltjes.

Reacties

Plaats een reactie: