Aanmelden nieuwsbrief

Hart en Mind

Je Hart weet in stilte de geheimen van de dagen en de nachten. Een waardevolle en wijze uitspraak van Kahlil Gibran. En hij heeft gelijk! In je hart bevind zich de wijsheid, de toekomst, iets wat in je mind niet aanwezig is. Een nadenkertje? Wat wordt hiermee bedoelt?

 

Je mind weet eigenlijk niets anders dan het verleden. Met dit verleden creëert de mind vervolgens vol overgave en overtuiging een ogenschijnlijk nieuwe dag en een nieuwe toekomst. Vreemd eigenlijk, om je niet te realiseren, dat met dezelfde ingrediënten, nooit een andere en werkelijkheid en een nieuwe toekomst gecreëerd kan worden. Zeker, je kunt wat spelen met de volgorde van ervaringen uit het verleden, of van de ene ervaring net iets meer toevoegen dan een andere. Uiteindelijk blijven het de zelfde ingrediënten met als uitkomst gelijkende resultaten. Er worden beslissingen en besluiten genomen op basis van het verleden. De mind speelt spelletjes met ons en is daar uiterst behendig in. De mind doet geloven het allemaal te weten en praat je een schuldcomplex aan als de beloofde uitkomst er niet komt of er heel anders uitziet. Je mind kan je antwoorden geven, geen waarheid. Alleen als het antwoord van je mind in overeenstemming is met je hart, pas dan is het waarheid. Je Hart bevat de Sleutel!

 

Hoe zou het zijn om je Hart wat meer de ruimte te geven. De stilte opzoeken in jezelf, alle ruis, die de mind veroorzaakt, aan je voorbij te laten gaan. Dit kun je doen door vriendelijk te blijven en door je mind vriendelijk verzoeken ruimte te creëren voor de wijsheid van je Hart. Je kunt vragen of je Hart en je mind samen willen werken. Alleen je Hart kan uiteindelijk voorbij de horizon van het (pijnlijke) verleden kijken. De mind kan dit niet omdat het dit niet weet en het zijn taak niet is. De mind kan alleen reageren op het verleden en kleurt daarmee de toekomst. Het Hart bevat de wijsheid en de toekomst, dat is de taak van het Hart. De mind is degene, die de wijsheid in opdracht van het Hart uitvoert, dat is de taak van de mind. Samen zorgen ze voor een Nieuwe Dag en een Nieuwe Toekomst.


Je Hart is de meester, je de mind de dienaar.


En dan komt de vraag Wie ben Jij? Misschien een leuk thema voor het volgende blog.

 

Harte groet,
Grietje.

Reacties

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.